Produse naturale din Bihor

Produse apicole din Bihor

miercuri, 29 aprilie 2020

Gradina pe straturi înalte (raised beds)

De mulți ani am vrut straturi înalte în gradina dar cum nu am avut "disponibil meșter " am tot amânat proiectul  . 
Azi deja am trei straturi înalte 😃dar desigur că  nu aș vrea să mă  opresc aici ,cresc prea frumos toate plantele încât să  nu ne extindem 😅 .  
Căpșuni au fost cei care ne-au făcut să  ne dorim repede multe straturi înalte,  cresc uriași efectiv .
Iar cum pământul nu trebuie sa stea gol niciodată am pus salate  , ceapa hagima (crește în buchet ) 
Usturoi de toamnă pus și el e uriaș,  cine îl vede îl confundă cu prazul 😃 , salată wasabina  .
Salată cu frunza de stejar  .

Spanacul crește foarte frumos și fraged  , coriandu am lângă.  
Stratul mare are 4 m lungime și 2 m lățime,  30 cm înălțime,  e plin efectiv de  plante sănătoase și mari .
Eu straturile recomand să  le umpleți cu :pe jos se pun cartoane (eu am avut înainte gazon  ) pentru a omorâ vegetația,  apoi se adaugă toate resturile vegetale  cee aveți, crengi , lemn putred  ,iarba.. orice se descompune și e natural.. și iar multe cartoane deasupra   . Ultimii 10 cm , peste carton punem pământ de calitate  ,mranita și PERLIT.

Perlitul  este obținut din roca vulcanica perlitica solidificata in apa. Aceasta se concaseaza, macina, se sorteaza pe fractii granulometrice, dupa care este tratata termic in cuptoare speciale la 1000 grade Celsius, temperatura la care se produce fenomenul de expandare, volumul granulelor creste brusc de 5-30 ori, obtinandu-se astfel produsul finit.

Perlitul este utilizat in gradina in primul rand pentru capacitatea mare de retinere a apei dar si pentru ca are proprietati de afanare si aerisire a solului. De asemenea, este folosit ca substrat in aquaponie (un sistem 100% ecologic) , dar si in culturile hidroponice, inlocuind cuburile de vata minerala.

Absoarbe pana la 35-40% apa pe care o inmagazineaza datorita structurii granulare cu porozitate ridicata, eliberand-o in sol in functie de necesarul plantei.

Acest strat lung de doar 2 m e făcut în primăvara.  

Avantajale unui strat înalt 

Unul din cele mai mare avantaje e că nu depindem de calitatea solului existent, noi le umplem cu compost și cu pământ de bună calitate. 

Nu avem spațiu cu buruieni și care sunt se zmulg foarte ușor  .

Pe paturi plantele cresc mult mai repede, primavara substratul se încălzește mult mai repede iar drenarea este accelerata . 

Paturile inalte oferă o protecție eficientă împotriva înghețurilor. Mai ales în timp de primăvară și înghețurilor de toamnă - este ușor să acoperiți un pat de grădină ridicat cu polietilenă sau prelata.

Paturile  nu sunt spalate de ploi torențiale și creează un  peisaj original pentru fiecare grădină .

Dacă aveți o mică bucată de pământ merită din plin să  faceți un altfel de strat , tot timpul ne oferă hrană  , desigur cea mai bună hrană  .

În ultimul timp multe persoane din jurul meu au început să facă în curte altfel de straturi și cred eu că  le oferă multe satisfacții  .

Voi ce aveți acum pe straturi ? 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu