Produse naturale din Bihor

Produse apicole din Bihor

luni, 13 ianuarie 2014

Despre cristalizarea (zaharisirea)mierii de albine

Imediat dupa extragerea din faguri, mierea este fluida. Dupa un timp, ea cristalizeaza, ca semn al naturaletii sale. Acest fenomen se produce in functie de compozitia glucidica si raportul fata de apa. Cu cat este mai multa glucoza si mai putina apa, cu atat cristalizarea se produce mai rapid. Un continut ridicat de fructoza intarzie fenomenul de cristalizare.
Mierea de salcam poate sa ramana fluida pana la 2 ani sau mai mult. La fel mierea de crusin. Nici cea de castan comestibil nu cristalizeaza usor. Daca mierea este fluida mult timp, atunci o putem alege pentru pacientii cu necesar redus de glucoza. Aceste sortimente pot fi utilizate in cantitati mici (1-2 lingurite/zi) si de catre diabetici. Varietatea disponibila la noi cu cea mai multa fructoza este mierea de salcam. In aceasta categorie intra si mierea de lavanda, mai putin produsa in Romania, precum si cea de rozmarin.
Mierea cristalizata isi pastreaza proprietatile nutritive si medicinale dinaintea solidificarii. Ea poate fi consumata ca atare, cu aceleasi efecte.
In poza e crema de miere sau unt din miere ,are o consistenta foarte fina si cremoasa.
 Crema se obtine din miere cristalizata  dar fara preparare termica.                              

4 comentarii:

  1. claudia ratiu13:26

    Buna Cristina, avem si noi 5 stupi, sotul meu invata acuma sa-i ingrijeasca...intr-adevar, mierea luata s-a zaharisit. E buna si asa, o consumam cu placere, dar, scrie-mi te rog, se poate cumva topi sa fie din nou fluida? Se spune ca incalzita devine toxica si nu as vrea sa gresesc, dar mie imi place fluida...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Claudia ,felicitari pentru familiile de albine.
    Mierea incalzita NU E TOXICA dar nu mai are vitamine daca trece de 40°C,devine un simplu indulcitor dar fara efecte adverse cum e zaharul de exemplu.
    Decristalizarea :se pune mierea in borcan ,intr-un vas cu apă până la nivelul mierii şi se încălzeşte uşor vasul, amestecând din când în când în miere până la dizolvarea completă a cristalelor. “Topirea” se produce în plaja de temperatură 35°-40 °C, care nu trebuie depăşită.

    RăspundețiȘtergere
  3. claudia ratiu17:27

    multumesc de raspuns, asa voi face! Daca nu va deranjam o sa va mai punem intrebari, noi locuim acum la Cojocna, la 20 km de Cluj, deci nu prea departe de jud. Bihor

    RăspundețiȘtergere
  4. Claudia poti sa intrebi orice ,daca stiu iti raspund cu drag

    RăspundețiȘtergere