Produse naturale din Bihor

Produse apicole din Bihor

marți, 24 martie 2020

Maia pregătită pentru pâine

Cum facem o maia,  un starter? 
 Eu vă  sugerez  acest blog pentru a începe o maia https://www.lalena.ro/reteta/1121/Maia-pentru-paine-Starter1/. 
 Cum hrănim o maia? 
După ce avem deja un starter plin de bule luăm  din el 50 gr și punem peste 100 gr apă  ,amestecăm bine și apoi 150 gr faină  .
Așa  facem o hrănire 1(maia).. 2(apa)..3 (faină)
Exista si alte proporții de hranire 1..3..3.. ,,1..3..4 
Dar eu nu le practic,  eu merg pe 1..2..3 
Dacă începem cu cantitatea de mai sus (50 gr ) obținem dupa cele 12 ore 300 gr maia bine dospita  .
Voi începeți cu ce cantitate aveți nevoie ,important este sa păstrați proporția de 1..2..3 

Ce facem după ce avem maiaua? 
Facem aluatul😃 , putem să  frământam orice aluat vrem noi , dulce , sarat , cozonac orice , trebuie respectat doar ,  la fiecare kg de faină   avem nevoie de 200 gr maia hranita in urmă cu 12 ore .
Cum fac eu pâinea  ?

I-au 200 gr maia , pun aproximativ 700 gr apa , 1 kg făină  , o linguriță de sare . 
O maia bună o să  plutească  în apă,  e ușoară  , se ridică  la suprafață,  iar de miros 😃 , mirosul e ceva minunat,  ușor acidulat  . 
După ce frământam bine aluatul lăsăm la dospit  o oră apoi facem întins și împaturit  (tehnica stretch and fold). 
După asta eu încep să formez  aluatul si il pun în banneton ,  cine nu are banneton poate  improviza un cos  cu prosop de in bine infainat s-au puneți  direct in tava cu hârtie de copt.  
Aici lăsat în prosop de in  la dospit  . 

Aluatul in banneton stă  12 ore (18-22grade) , peste noapte il las eu. 
Dimineața coc la 200 grade primele 10 minute  apoi scad la 180 grade  .

Cum păstrăm maiaua? 
Facem o hranire de 1..2..3.. , lăsăm o oră la cald apoi in frigider  cu ea  . Acolo poate sta si 4 zile 

Dacă  aveți întrebări vă  rog aici să  mi le adresați, nu în privat  .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu