Cum facem o maia, un starter?
Eu vă sugerez acest blog pentru a începe o maia https://www.lalena.ro/reteta/1121/Maia-pentru-paine-Starter1/.
Cum hrănim o maia?
După ce avem deja un starter plin de bule luăm din el 50 gr și punem peste 100 gr apă ,amestecăm bine și apoi 150 gr faină .
Așa facem o hrănire 1(maia).. 2(apa)..3 (faină)
Exista si alte proporții de hranire 1..3..3.. ,,1..3..4
Dar eu nu le practic, eu merg pe 1..2..3
Dacă începem cu cantitatea de mai sus (50 gr ) obținem dupa cele 12 ore 300 gr maia bine dospita .
Voi începeți cu ce cantitate aveți nevoie ,important este sa păstrați proporția de 1..2..3
Ce facem după ce avem maiaua?
Facem aluatul😃 , putem să frământam orice aluat vrem noi , dulce , sarat , cozonac orice , trebuie respectat doar , la fiecare kg de faină avem nevoie de 200 gr maia hranita in urmă cu 12 ore .
Cum fac eu pâinea ?
I-au 200 gr maia , pun aproximativ 700 gr apa , 1 kg făină , o linguriță de sare .
O maia bună o să plutească în apă, e ușoară , se ridică la suprafață, iar de miros 😃 , mirosul e ceva minunat, ușor acidulat .
După ce frământam bine aluatul lăsăm la dospit o oră apoi facem întins și împaturit (tehnica stretch and fold).
După asta eu încep să formez aluatul si il pun în banneton , cine nu are banneton poate improviza un cos cu prosop de in bine infainat s-au puneți direct in tava cu hârtie de copt.
Aluatul in banneton stă 12 ore (18-22grade) , peste noapte il las eu.
Cum păstrăm maiaua?
Facem o hranire de 1..2..3.. , lăsăm o oră la cald apoi in frigider cu ea . Acolo poate sta si 4 zile
Dacă aveți întrebări vă rog aici să mi le adresați, nu în privat .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu