Mulcirea împiedică creşterea buruienilor, împiedică formarea crustei superficiale ,menţine ridicată temperatura solului pe perioadele cu temperaturi scăzute; pe perioada de vară are efect contrar protejează rădăcinile plantelor de temperaturile ridicate.
Cine vrea grădină dar să consume puțină apă pentru irigare ? Mulciul menține umiditatea in sol.
Cine vrea grădină care să producă singura compost ? Stratul format din compost, frunze, paie, resturi de plante, poate fi si o sursa buna de hrana pentru râme si alte organisme folositoare.
Poate multora vi se pare vis dar nu ,nu e greu de realizat ,trebuie doar să mulcim (acoperim) solul cu resturi vegetale .Eu cel mai mult ca și mulci folosec iarba verde provenită de la tunderea gazonului 😀,știu mulți se chinuie să o arunce , tocatura de crengi , resturi vegetale , rumeguș , frunze . Pe alea straturilor se poate pune și carton apoi iarba . .
Mulcirea ne ajută la eliminarea fertilizărilor, prin descompunere stratul de mulci îmbogăţeşte terenul cu azot, fosfor şi potasiu, are şi un rol important în viaţa microorganismelor din sol care transformă materialul organic în humus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu