Produse naturale din Bihor

Produse apicole din Bihor

miercuri, 29 aprilie 2020

Gradina pe straturi înalte (raised beds)

De mulți ani am vrut straturi înalte în gradina dar cum nu am avut "disponibil meșter " am tot amânat proiectul  . 
Azi deja am trei straturi înalte 😃dar desigur că  nu aș vrea să mă  opresc aici ,cresc prea frumos toate plantele încât să  nu ne extindem 😅 .  
Căpșuni au fost cei care ne-au făcut să  ne dorim repede multe straturi înalte,  cresc uriași efectiv .
Iar cum pământul nu trebuie sa stea gol niciodată am pus salate  , ceapa hagima (crește în buchet ) 
Usturoi de toamnă pus și el e uriaș,  cine îl vede îl confundă cu prazul 😃 , salată wasabina  .
Salată cu frunza de stejar  .

Spanacul crește foarte frumos și fraged  , coriandu am lângă.  
Stratul mare are 4 m lungime și 2 m lățime,  30 cm înălțime,  e plin efectiv de  plante sănătoase și mari .
Eu straturile recomand să  le umpleți cu :pe jos se pun cartoane (eu am avut înainte gazon  ) pentru a omorâ vegetația,  apoi se adaugă toate resturile vegetale  cee aveți, crengi , lemn putred  ,iarba.. orice se descompune și e natural.. și iar multe cartoane deasupra   . Ultimii 10 cm , peste carton punem pământ de calitate  ,mranita și PERLIT.

Perlitul  este obținut din roca vulcanica perlitica solidificata in apa. Aceasta se concaseaza, macina, se sorteaza pe fractii granulometrice, dupa care este tratata termic in cuptoare speciale la 1000 grade Celsius, temperatura la care se produce fenomenul de expandare, volumul granulelor creste brusc de 5-30 ori, obtinandu-se astfel produsul finit.

Perlitul este utilizat in gradina in primul rand pentru capacitatea mare de retinere a apei dar si pentru ca are proprietati de afanare si aerisire a solului. De asemenea, este folosit ca substrat in aquaponie (un sistem 100% ecologic) , dar si in culturile hidroponice, inlocuind cuburile de vata minerala.

Absoarbe pana la 35-40% apa pe care o inmagazineaza datorita structurii granulare cu porozitate ridicata, eliberand-o in sol in functie de necesarul plantei.

Acest strat lung de doar 2 m e făcut în primăvara.  

Avantajale unui strat înalt 

Unul din cele mai mare avantaje e că nu depindem de calitatea solului existent, noi le umplem cu compost și cu pământ de bună calitate. 

Nu avem spațiu cu buruieni și care sunt se zmulg foarte ușor  .

Pe paturi plantele cresc mult mai repede, primavara substratul se încălzește mult mai repede iar drenarea este accelerata . 

Paturile inalte oferă o protecție eficientă împotriva înghețurilor. Mai ales în timp de primăvară și înghețurilor de toamnă - este ușor să acoperiți un pat de grădină ridicat cu polietilenă sau prelata.

Paturile  nu sunt spalate de ploi torențiale și creează un  peisaj original pentru fiecare grădină .

Dacă aveți o mică bucată de pământ merită din plin să  faceți un altfel de strat , tot timpul ne oferă hrană  , desigur cea mai bună hrană  .

În ultimul timp multe persoane din jurul meu au început să facă în curte altfel de straturi și cred eu că  le oferă multe satisfacții  .

Voi ce aveți acum pe straturi ? 




Salam de biscuiți

O prajitura simpla și foarte gustoasă , în 20 minute e gata totul .
*500 gr biscuiți cu unt am pus eu 
*80 gr ciocolata neagra plus 4 linguri cacao dar  puteți face voi ciocolata în casa din 50 gr unt cacao , 30 gr miere și 5 linguri cacao .
*100 gr miere 
*100 gr unt 
*200 ml lapte 
* 100 gr rahat 
* rom 

Biscuiți se sfarmă  în bucăți mai mari  , rahatul se taie cubulețe mici , esența de rom se pune și ea peste biscuiti iar  restul ingredientelor se pun pe 80 grade 5 minute , se toarnă totul peste biscuiți și se amesteca foarte bine  . Totul se pune într-o punga și se dă forma unui salam , în frigider trebuie să stea minim 3-4 ore , eu îl las peste noapte . 
Înainte de servire se taie felii și si lasă 30 minute la temperatura camerei  . 

marți, 21 aprilie 2020

Sufle cu brânză de vaci

Azi am facut primul meu sufle 🥰 , a ieșit delicios dar am umplut vasele prea mult și un pic a curs...dar dată viitoare 😀,facem să fie mai aspectos...

Ingredinte 
3 ouă
400 gr brânză bine scursă
vanilie , rom  să  avem aromă , coaja de lămâie
3 linguri gris 
50 ml lapte 
3 linguri zahar .
50 gr unt la temp camerei   plus 10 gr sa ungem formele. 
Batem bezea din albus  și zahar Restul de ingredinte le batem separat  până devin crema , încet se adaugă albusul si se toarnă in 4 forme ramekin, bine unse cu unt . deasupra am vișine din congelator.  
25 minute a stat în cuptor  pe 180 grade . 

Chifle burger cu maia

Reteta pt 12 chifle:
275 faina 0.
250 faina manitoba(cu multa proteina) 
100gr maia, 70gr iaurt grecesc, 150 lapte degresat, 20gr miere brun, 50gr unt
 (un galbenus pt uns)
 Preparare
Amesteci laptele,iaurtul ,mierea cu maiaua si adaugi treptat faina ,framanti pana aluatului se dezlipeste de vas ,dupa adaugi untul .
Se fac 4 împaturari in 4 ore apoi se pune la frigider 12 ore , dimineață scoteam aluatul și formăm 12 porții (85 gr fiecare) bine strânse ,lasi la dopsit pana se dubleaza .Cand aluatul s-a dublat se coace 10 minute 250 grade, 15  minute 180 grade

miercuri, 8 aprilie 2020

Cozonac cu maia

7gr faina ,
4galbenusuri
100-150 g zahar(depinde de gust)
250unt gras 
500 ml lapte
10 g sare, arome care vă  plac (rom , portocala,  apa de trandafiri. ..) 
300 gr maia 
 Se frământă toate iar la sfârșit încet se adaugă untul , treptat  ..  aluatul daca se frământă la mâna durează mai mult , aprox 30 , 50 minute . 
 După ce se frământă se lasă la dospit  *exemplu ora 17 frământ  , la 18 se împatura,  19 se împatura,  20 se împatura,  22 se
 împatura  ,  dospirea se face la 22-24 grade  ..iar dimineață la ora 08  se împarte  , se umple (umplutura de mac o pregătesc de seara să  fie rece )  , se pune in tăvi  și  se lasă  la cald 5 -10 ore , până e dublu  . Înainte să coaceam ungem cu galbenus  amestecat cu scorțișoara si ulei de cocos  . 180 grade 50 -60 minute dar mai bine încercați cu scobitoarea 


Prăjitură cu mac fără gluten

O prăjitură pe care o fac de foarte mulți ani 😃azi am realizat ca e o prăjitură fără gluten,  fără faină.
Avem nevoie de 5 ouă,  250 gr mac macinat , 70 gr miere s-au 100 gr zahăr,  2 linguri ulei de cocos , 2 linguri fulgi de ovăz  s-au  pesmet  , 100 gr ciocolată,  100 gr stafide hidratate in apa de trandafiri , si deasupra eu am pus cireșe  albe conservate in miere de albine  . 
batem ouăle bine până devine spuma  apoi încet punem restul  de ingrediente , deasupra punem fructele.
 Eu am copt in tava de 22cm diametru,  180 grade aproximativ 20-25 minute . cand hidratati stafidele puteți pune rom , amaretto  etc.. Ce aromă vă place .