Produse naturale din Bihor

Produse apicole din Bihor

marți, 10 decembrie 2019

Pizza cu maia

Ador să mă joc cu aluatul așa că iarna maiaua o țin activa non stop, facem pâine, pizza ,panettone, cozonac și mai vedem noi ce mai poftim 😀.
O pizza moale si pufoasa are nevoie de dospire lungă, 24 ore  ,cum fac eu pizza ? Simplu ,foarte simplu ,75 % hidratare  ,ex . 1 kg făină ,700 ml apa , 50 ml ulei de măsline, sare 20 gr și desigur 200 gr maia frumos crescuta . Se face o impaturare și  după două ore se pune la frigider  până a doua zi  ..
Ex . Framant la 12 ,impatur ,la 14 pun in frigider, la 8 dimineta scot ,la 10 dau forma ,la 12 coc 😃😃 .

marți, 3 decembrie 2019

Biscuiți din faina de orez

Ce poate fi mai bun lângă un espresso? decât niște biscuiti delicioși făcuți acasă.  
250 gr faină orez integral 
100 gr faina de cocos 
2 oua mici 
50 gr ulei cocos 
50 gr unt de cacao 
50 gr unt gras 85% grasime 
Zahar de cocos 100 gr 
Praf de copt o linguriță.
Toate se frământă bine și  se poate coace imedeat s-au poate sta aluatul peste noapte in frigider . Eu coc la 160 grade aproximativ 20 minute ,pâna încep marginile să devină aurii . 
Ca și arome se pot pune in compozitie s-au deasupra scorțișoara (cannelle moulue în franceză) , portocale confiate , ghimbir  , cuisoare.. 

luni, 28 octombrie 2019

Pâinea cu maia

Am început să cresc maiaua in 2012 și de atunci nu mai pot cumpăra pâine din magazine,  vă îndemn pe fiecare să faceți  pâine  , e delicioasă. 
#maia 

Se presupune că pâinea dospită își are originile în Egipt, cu aproximativ 1500 de ani î. H. Oamenii au descoperit atunci că amestecul de făină cu apă, în contact cu aerul, începe să fermenteze și să ”crească” iar dacă această maia este adăugată la aluatul obișnuit rezultă o pâine aerată și plăcută ca gust și textură. După mii de ani în care oamenii și-au dospit pâinea cu maia naturală, acest procedeu a fost înlocuit în secolul XX de dospirea cu ajutorul drojdie comerciale  pentru că aceasta dădea rezultate mult mai rapide.
Acum, când pâinea bună a devenit o raritate și devine aproape imposibil de găsit o pâine fără amelioratori și alte adaosuri periculoase, pâinea cu maia câștigă din ce în ce mai mulți iubitori datorită tuturor beneficiilor ei.

Gustul și textura pâinii

Prima dată când am gustat din pâinea cu maia nu știam la ce să mă aștept; mulți descriu gustul ei ca find puțin acrișor și însuși termenul în engleză (sourdough bread) îi atribuie această calitate. Eu am avut surpriza să descopăr în gustul acestei pâini, pâinea copilăriei mele pe care o mâncam la bunica la țară. Atât aroma, cât și textura ei sunt cu mult superioare față de pâinea făcută cu drojdie, coaja pâinii cu maia, atunci când este făcută cum trebuie, este crocantă și miezul moale și aerat.

Termenul de garanție

În societățile tradiționale femeile coceau pâine o dată pe săptămână, unele chiar mai rar, iar pâinea rezultată era consumată în fiecare zi până la următoarea coacere, fără să beneficieze de condiții speciale de depozitare (frigidere, congelatoare). Pâinea cu maia conține doar trei ingrediente: apă, făina și sare și cu toate acestea unele pâini artizanale pot rezista chiar și câteva săptămâni fără să se strice, spre deosebire de pâinea cu drojdie, care e bună proaspăt scoasă din cuptor, însă a doua zi și-a pierdut mult din gust, urmând apoi ca în câteva zile să se strice de tot.

Indicele glicemic

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie și este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

Glutenul

Pentru cei cu intoleranță la gluten, dar și pentru copii mici cărora nu li se recomanda produsele cu   gluten , pâinea cu maia este o alternativă potrivită pentru că prin fermentația cu maia proteinele din gluten sunt dezactivate parțial sau chiar total.

Acidul fitic

Maiua neutralizează acidul fitic din cereale, acid care este responsabil cu impiedicarea absorbției minerarelor de către corpul uman. Astfel, minerale precum fierul, zincul și magneziul din cerealele integrale sunt mai ușor asimilate și deci pâinea este mult mai nutritivă.

Probioticele

Pâinea dospită cu maia ajută la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, îmbunătățind astfel digestia și spre deosebire de drojdia comercială, maiaua nu favorizează dezvoltarea candidei în organism.

Cum obținem maiaua?

Maiaua o puteți lua de la cineva care face deja pâine prin această metodă, sau puteți să o creșteți chiar dumneavoastră acasă. Metoda detaliată o puteți găsi în multe surse pe internet, pe scurt, aveți nevoie de făină de secară și apă potabilă și 7 zile de așteptare. Începeți cu o cantitate mică de făină și apă (să zicem 50 grame făină și 50 grame apă) amestecate într-un bol de sticlă sau borcan încăpător, acoperit cu un șervet de bucătărie. Continuați să adăugați în fiecare zi aceeași cantitate de apă și făină și să amestecați. Peste câteva zile veți observa că a început procesul de fermentare: au apărut câteva bule la suprafața amestecului. În a 7a zi ar trebui să aveți deja maiaua gata: aceasta ar trebui să-și poată mări volumul și să aibă un miros plăcut, ușor înțepător, asemănător cu mirosul vinului.

 Cum fac eu pâinea cu maia ?simplu ,la 200 gr maia hrănită înainte cu 12 ore (trebuie să fie dubla)  pun 550 -600 ml apa (asta înseamnă hidratare 55%-60% )  de izvor (plata) și aproximativ 1 kg făină bio, deasupra 2 lingurițe de sare. Cu cantitatea de apa se poate crește la o hidratare de 90% .Se frământă totul foarte bine  și se pune la dospit pentru o oră,  după o oră se face o impaturare a aluatului ,se da forma si se pune in cosul de dospit (baneton) .Dospirea dureaza 10 -12 ore la temperatura camerei 21 grade  , daca aveți mai multe grade mai bine o puneți in frigider și  dimineața o scoateți iar peste trei ore se coace. 
Înainte de a baga in cuptor se face crestarea pâinii  , o tăiați cu o lamă s-au un cuțit bine ascuțit.  
Eu pâinea o coc într-un  vas de ceramica la 180 grade aproximativ o oră  . 

duminică, 27 octombrie 2019

Germeni si vlastari

10 motive pentru care consumul de germeni ar trebui să facă parte din dieta ta zilnică.

Germeni sunt  cu adevărat cea mai bună hrană cultivată local, dar nu sunt suficienți oameni care îi mănâncă sau îi cresc. Având în vedere multe beneficii pentru sănătate și mediu, este timpul să luați în considerare adăugarea de germeni în dieta dvs.

Iată 10 motive pentru a mânca mai mulți  germeni:

1. Experții estimează că pot fi de până la 100 de ori mai multe enzime în germeni  decât în  fructele și legumele crude . Enzimele sunt tipuri speciale de proteine ​​care acționează ca catalizatori pentru toate funcțiile corpului tău. Extragerea mai multor vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași esențiali din alimentele pe care le consumi asigură că organismul tău are blocurile nutritive ale vieții pentru a asigura că fiecare proces funcționează mai eficient.

2. Calitatea proteinei din fasole, nuci, semințe sau boabe se îmbunătățește atunci când este încolțită. Proteinele se schimbă în timpul procesului de înmuiere și încolțire, îmbunătățindu-i valoarea nutritivă. Aminoacidul lizină, de exemplu, care este necesar pentru a preveni răniile și pentru a menține un sistem imunitar sănătos  crește semnificativ în timpul procesului de încolțire.

3.  Conținutul de fibre din fasole, nuci, semințe sau boabe crește substanțial . Fibrele sunt esențiale pentru pierderea în greutate . Nu numai că se leagă de grăsimile și toxinele din corpul nostru pentru a le escorta, ci se asigură că orice grăsime pe care corpul nostru o descompune este deplasată rapid din corp înainte de a putea resorbi prin pereții intestinelor (care este principalul loc pentru nutrienți. absorbția în sânge).

4.  Conținutul de vitamine crește dramatic . Acest lucru este valabil mai ales pentru vitaminele A, complexul B, C și E. Conținutul de vitamine al unor semințe, boabe, fasole sau nuci crește cu până la 20 de ori valoarea inițială în doar câteva zile de la încolțire. Cercetările arată că, în timpul procesului de încolțire, boabele  de fasole mung cresc în vitamina B1 cu până la 285 la sută, vitamina B2 cu până la 515 la sută și niacina cu până la 256 la sută .

5.  Conținutul esențial de acizi grași crește în timpul procesului de încolțire. Cei mai mulți dintre noi sunt deficienți în aceste grăsimi esențiale de ardere a grăsimilor, deoarece nu sunt frecvente în dieta noastră. Mâncând mai multi germeni este o modalitate excelentă de a obține mai mulți dintre acești nutrienți importanți.

6. În timpul încolțirii, mineralele se leagă de proteine ​​din semințe, cereale, nuci sau fasole, făcându-le mai utilizate în organism . Acest lucru este valabil pentru mineralele alcaline, cum ar fi calciul, magneziul și altele, decât ne ajută să ne echilibrăm chimia corpului pentru pierderea în greutate și o sănătate mai bună.

7.  Germeni sunt  hrana cultivată local. Când le crești singur, ajungi la mediul înconjurător și te asiguri că nu primești pesticide nedorite, aditivi alimentari și alte substanțe chimice dăunătoare care contribuie la reducerea greutății care îți afectează eforturile de pierdere în greutate.

8. Energia conținută în sămânță, cereale, nuci sau leguminoase este aprinsă prin înmuiere și încolțire.

9.  Germeni  îți alcalinizează corpul . Multe boli, inclusiv cancerul, au fost legate de exces de aciditate din organism.

10.  Germeni sunt ieftină. Oamenii folosesc frecvent costurile alimentelor sănătoase ca scuză pentru a nu mânca sănătos. Dar, cum germeni sunt atât de ieftini, într-adevăr nu există nicio scuză pentru a nu mânca mai sănătos.

marți, 14 mai 2019

Colțunași cu branza

Desertul facut de bunica , tot am fost cu gândul la el și din păcate tot nu am avut ocazia unde sa mai mănânc colțunași cu branza de vaca.
Deci azi ,după 20 de ani de 😁 pofta am facut colțunași  ,simplu si bun .

Aluat  de taieței , 2 oua ,250 gr faină,  4 linguri ulei ,4 linguri apa ..
Umplutura dintr-un kg de  brânză  ,foarte bine strecurată,  2 oua , un pic de miere ,4 linguri de făină cocos și ca aromă eu am pus 10 pic ulei de portocale... 😁să rămânem pe natural .
Se întinde aluatul subtire tare si facem pătrate  ,adăugăm din compoziție și dăm formă  .
Între timp punem apa la fiert cu un pic de sare ,cand da in clocot punem colțunași, după ce se ridică deasupra sunt gata ... asta c-am in 3..4 minute.
Eu am facut într-un borcan 100 gr miere de salcam si 2 pic ulei de portocale  ,amestecul  l-am turnat peste colțunași fierbinti, ps. bunica punea zahar 😁 dar noi cum avem miere  am zis sa alegem varianta mai sănătoasă. 
Merită să îi faceți  ,sunt deliciosi  .